مخازن فایبرگلاس برخلاف تانکر پلاستیکی که از جنس پلیاتیلن هستند، از ترکیب دو یا چند ماده با یکدیگر تولید میشوند. این منابع که بیشتر برای ذخیره آب در ساختمانهای مختلف به کار میروند، معمولا از جنس پلاستیک و الیاف شیشهای هستند. با توجه به مزایای انواع مخزن فایبرگلاس و امکان نگهداری مواد مختلف، این مخازن در ضخامتهای مختلفی طراحی شده و نه تنها برای ذخیره آب، بلکه برای نگهداری از نفت، گاز، صنایع پتروشیمی، صنایع شیمیایی و صنایع غذایی هم استفاده میشوند. در این مقاله از البرزمخزن همراه ما باشید تا ضمن معرفی انواع مخازن فایبرگلاس، شما را با مزایا و معایب آن آشنا کنیم.
آشنایی با مخزن فایبرگلاس
یکی از پرکاربردترین انواع مخزن، مخازن فایبرگلاس هستند که برای ذخیره و نگهداری مایعات خریداری میشوند. این مخازن که قابلیت استفاده به دو شکل مدفون و غیر مدفون را دارند، با نصب صحیح میتوانند بهرهوری فوقالعادهای داشته باشند.
مخازن فایبرگلاس با داشتن عمر مفید بالا، مقاومت زیادی در برابر نور آفتاب و اشعه خورشید نشان میدهند. بنابراین به راحتی دچار خوردگی نشده و در شرایط مختلف قابل استفاده هستند. همچنین با داشتن وزن سبک، به راحتی جابهجا شده و در حجمهای بیشتر برای ذخیره آب آشامیدنی، آب کشاورزی، آب آتش نشانی، مواد اسیدی، مواد شیمیایی و… به کار میروند.
اجزای مخزن از نوع فایبرگلاس
با توجه به نیاز مشتری، احتمال اضافه کردن چند قطعه به مخزن وجود دارد. مخازن فایبرگلاس از اجزای زیر تشکیل شدهاند:
- پنل
- نردبان
- درزگیر
- الیاف پشم شیشه
- نگهدارنده پنل مخازن
- پیچ و مهره اتصالات
یکی از مهمترین بخشهای هر مخزن، پنل است که به دو روش دستی یا مکانیزه تولید میشود. ابعاد و وزن پنلها متناسب با ارتفاع مخزن قابل تغییر هستند. بنابراین با اضافهتر شدن ارتفاع مخزن، ضخامت کف مخزن و دیواره افزایش پیدا میکند. برای تعیین طول و عرض انواع مخزن فایبرگلاس هیچ محدودیتی ندارید. اما ارتفاع مخزن نباید بیشتر از ۴ متر باشد.
ویژگیهای مخزن فایبرگلاس
مخازن فایبرگلاس که در فشارهای متفاوت و با پیچش الیاف تولید میشوند، استحکام مکانیکی بالایی داشته و بسیار سبک و قابل حمل هستند. ابعاد این منابع متناسب با سفارش مشتری قابل تغییر هستند و هدایت گرمایی و الکتریکی بسیار کم باعث شده تا مخزن نوع فایبرگلاس در شرایط آب و هوایی مختلف قابل استفاده باشد.
مخزن فایبرگلاس مقاومت شیمیایی بالا و خاصیت ضد خوردگی دارد. همچنین مقاومت دمایی مطلوبی داشته و ضد اشعه UV است. استفاده از لایه درونی FRP در فیلترشنی و سختی گیر آب، باعث شده تا این مخزن نسبت به مخازن پلیاتیلن در فشار معکوس مقاومت بالاتری از خود نشان دهد. مهمترین مزایای مخزن فایبرگلاس عبارتند از:
- سبک بودن
- قیمت مناسب
- استحکام زیاد
- عمر مفید بالا
- انعطافپذیری خوب
- عدم نیاز به جرمگیری
- مقاومت شیمیایی مناسب
- مقاومت در برابر اشعه uv
- دارای اشکال گوناگون و کیفیتهای مختلف
- امکان نگهداری آب و انواع سیالات با کیفیت مناسب و…
مخزن فایبرگلاس چه کاربردهایی دارد؟
ذخیره و نگهداری آب یکی از مهمترین کاربردهای مخازن فایبرگلاس است. همانطور که میدانید آب هر روز کمیابتر شده و ارزش آن بیشتر میشود. بازیافت آب و مصرف دوباره آن یکی از بهترین راههای صرفهجویی در مصرف آب است. مخزن مدل فایبرگلاس هم بیشتر به همین منظور استفاده میشود.
این منبع با نگهداری آبهای سطحی و آب فاضلاب در صنایع مختلف کاربرد دارد. بنابراین با ذخیره نفت و گاز، مواد پتروشیمی، آب کشاورزی، آب آتش نشانی و… برای آبیاری مزارع، تولید قطعات صنعتی، خاموش کردن آتش و… استفاده میشود.
انواع مخزن فایبرگلاس
این مخازن بر اساس کاربرد، مواد تشکیل دهنده و تکنولوژی ساخت مخزن فایبرگلاس در دو دستهبندی smc یا grp قرار دارند:
مخزن فایبرگلاس grp
این مخزن که بیشتر برای ذخیرهسازی آب و سیالات کم خطر کاربرد دارد، در بیمارستانها، مراکز آتش نشانی، صنایع کشاورزی و… استفاده میشود. مخازن grp فایبرگلاس با قابلیت نصب در سطح زمین، زیر زمین، روی سقف و… در برابر گرما و سرمای شدید، مواد اسیدی، آسیبهای محیطی و… مقاوم هستند. از این رو میتوانند از سیالات مایع در دماهای مختلف و PHهای متنوع نگهداری کنند.
مخزن فایبرگلاس grp با نگهداری صحیح از آب، این مایع حیاتی را به مصرف ساختمانهای مسکونی، صنایع و کارخانجات میرساند. آب آشامیدنی باید تمیز باشد و ضد عفونی کردن آن طوری انجام شود که تغییری در بو و رنگ و مزه آب ایجاد نشود.
مخزن فایبرگلاس smc
پنلهای پیش ساخته با ابعاد ۱×۱ متر از اجزای تشکیل دهنده مخازن smc هستند. این مخازن با داشتن ابعاد بسیار بزرگ بیشتر برای ذخیرهسازی آب در حجمهای بالا کاربرد دارند. به طور کلی مخازن smc به عنوان نوع جدیدی از مخازن grp از نوعی پلاستیک تقویت شده با فایبرگلاس تولید میشوند و ترکیبی از فیبر شیشه، مواد پرکننده و رزین پلی استر اشباع نشده با مواد تقویتکننده هستند.
این مخازن با داشتن استحکام بالا از مواد غیر سمی ساخته شدهاند و در عین سبک بودن، دوام و ماندگاری بالایی دارند. همچنین در برابر خوردگی مقاوم بوده و در کنار مصارف خانگی برای موارد زیر هم استفاده میشوند:
- هتلها
- مدرسهها
- صنایع داروسازی
- ساختمانهای مسکونی و…
- اشکال و ابعاد مختلف مخزن فایبرگلاس
مخازن فایبرگلاس از لحاظ ظاهر و اندازه در یکی از دستهبندیهای زیر قرار دارند:
1. استوانهای
این مخزن با داشتن حداکثر ۴۰ متر مکعب مساحت، به شکل استوانهای و با روش رشته پیچی ساخته میشود. مخزن فایبرگلاس استوانهای که قابلیت تحمل فشار تا حدود ۳۰ بار را دارد، برای نگهداری مایعات مختلفی با PH حدود ۲ تا ۱۲.۵ به کار میرود.
2. مکعبی
نسل جدیدی از مخازن فایبرگلاس، مخزنهای مکعبی هستند که برای ذخیره حجم گستردهای از آب و مایعاتی با PH متعادل استفاده میشوند. مخزن فایبرگلاس مکعبی با مساحت حداکثر ۳۰۰۰ متر مکعب خیلی ساده و راحت، نصب و استفاده میشود. همچنین به دلیل برخورداری از قابلیت دمونتاژ و جابهجایی، در مراکز آتش نشانی و مجتمعهای بزرگ کاربرد دارد.
3. دفنی یا زیر زمین
مخازن فایبرگلاس از لحاظ کاربرد دارای دو نوع سطحی یا زیرزمینی هستند. مخزن فایبرگلاس دفنی یا زیر زمینی در برابر خوردگی و فرسودگی مقاوم بوده و برای صرفهجویی در فضا استفاده میشوند. بنابراین میتوانند با ذخیره و بازیافت فاضلاب و پسماندها، استفاده مجدد از آب ذخیره شده را برای فرایندهایی مثل کشاورزی ممکن کنند.
4. سطحی یا روی زمین
مخازن سطحی که به آنها مخازن رو زمینی هم گفته میشود، به دلیل طراحی مناسب، امکان نگهداری میلیونها گالن از مایعات را دارند.
مزایای خرید مخزن فایبرگلاس
از طریق مقایسه مخزن فایبرگلاس با مخزن پلیاتیلن متوجه میشویم که مخزن مدل فایبرگلاس در مقایسه با مخازن دیگر سرعت ساخت بالایی دارد. این سازه با داشتن خاصیت ضد UV از سیالات گوناگون در برابر نور خورشید محافظت میکند. همچنین به دلیل نوع الیاف و رزینهای مصرفی، باعث رشد جلبک و میکروارگانیسمهای دیگر نمیشود. مخزن مدل فایبرگلاس حملونقل راحتی داشته و مطابق با ابعاد و فضای موجود ساخته میشود.
این سازه با شرایط آبوهوایی مختلف سازگاری دارد و هزینه اجرای آن در مقایسه با مخزنهای پلیاتیلن و بتن مسلح کمتر است. همچنین قابلیت پرتابل بودن دارد و در طول زمان هم باعث ایجاد مواد سرطانزا در آب و مایعات دیگر نمیشود. به طور کلی مهمترین مزایای مخزن فایبرگلاس عبارتند از:
- دوام و ماندگاری بالای پنلها
- مقاومت فیزیکی و شیمیایی مناسب
- کیفیت ساخت بالا و زیبایی ظاهری
- بهترین گزینه برای مناطق صعب العبور
- قابلیت اجرا در زمانها و مکانهای مختلف
- قیمت مناسب، سهولت و سرعت بالای نصب
- تولید مخزن با دقت زیاد در ابعاد به دلیل مونتاژ بودن قطعات
- ضخامت یکسان پنلها و عدم وجود هرگونه تخلخل
- اجرای سریع مخزن ۳۰۰۰ متر مکعبی تنها در ۱ ماه
- دارای سطوح صاف و صیقلی و عدم جذب جرم و آلودگی
- امکان انتقال مخزن به محل دیگر، افزایش حجم و نصب راحت
- قابلیت عدم عبور نور و جلوگیری از رشد خزه جلبک و قارچ
- حذف رنگآمیزی سطوح خارجی و نیاز به تعمیر و نگهداری پایین
- مقاومت بالا در برابر بازها و اسیدهای قوی
- مقاوم نسبت به تخریب دمای پایدار بالای ۱۰۰ درجه
- دارای مجوز رسمی بهداشت از معاونت غذا و دارو سازمان بهداشت برای ذخیره آب آشامیدنی
مخزن فایبرگلاس چه معایبی دارد؟
مخزن مدل فایبرگلاس هم مثل هر محصول دیگری معایب خاص خود را دارد. البته معایب مخزن فایبرگلاس در مقایسه با مخازن دیگر قابل چشم پوشی است و نه تنها باعث عدم خرید این نوع مخزنها نشده، بلکه روز به روز تقاضای خرید این مخزن در حال افزایش است. بهگونهای که اکنون مخزن از نوع فایبرگلاس کاربردهای گستردهای در صنایع شیمیایی و بیمارستانها دارد. معایب مخازن فایبرگلاس عبارتند از:
- قیمت بالای فایبرگلاس در مقایسه با پلیاتیلن
- عدم قابلیت استفاده از مخزن smc بهصورت دفنی
- ضرورت باز شدن تمام پنلها هنگام سوراخ شدن مخزن از بخش زیرین
- امکان ایجاد ترک در قسمتهای مونتاژ شده با پیچ و مهره
- طراحی و تولید مخزن فایبرگلاس
مخازن فایبرگلاس با داشتن ظرفیت ۱۰۰۰ تا ۱.۰۰۰.۰۰۰ لیتر برای ذخیرهسازی آب شرب، مواد اسیدی، مواد نفتی، فاضلاب، سموم و آفت کشها، کود و غلات و… کاربرد دارند و برای نگهداری این محصولات در زمان طولانی استفاده میشوند. این مخزنها شکلهای مختلفی دارند و در انواع متفاوت طراحی و تولید میشوند. شما میتوانید با توجه به کاربرد و ظرفیت مورد نیاز، مخزن فایبرگلاس را از البرز مخزن سفارش دهید.
قیمت مخزن فایبرگلاس
قیمت مخزن فایبرگلاس در اشکال گوناگون و با ابعاد مختلف به موارد زیر بستگی دارد:
- نوع کاربرد
- تک یا دو لایه بودن دیواره
- متراژ، جنس، لولههای اتصالی، دریچهها
- حجم مخازن فایبرگلاس، شکل و جهت طولی آنها
- تولید یکپارچه یا پنلی (تولید یکپارچه هزینه کمتری دارد.)
- دفنی یا غیر دفنی بودن مخزن (مدل دفنی قیمت بیشتری دارد.)
- روش تولید و ساخت مخزن فایبرگلاس FRP، GRP یا SMC (قیمت پنل smc از grp بیشتر است.)
- ارتفاع مخزن از نوع فایبرگلاس (با افزایش ارتفاع، هزینه تولید مخزن فایبرگلاس هم بیشتر میشود.)
مخزن فایبرگلاس با پلیاتیلن چه فرقی دارد؟
مخزن از نوع فایبرگلاس در مقایسه با مخزنهای پلیاتیلن، مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی دارند و دچار فرسودگی یا خوردگی نمیشوند. بنابراین قیمت آن هم در مقایسه با منابع پلیاتیلن بیشتر است. یکی دیگر از تفاوتهای این دو منبع، مربوط به استحکام و دوام و ماندگاری بیشتر مخازن فایبرگلاس است.
مخازن پلیاتیلن با داشتن انعطافپذیری بالا در اشکال و ابعاد مختلف ساخته میشوند. مخازن فایبرگلاس هم به دلیل استحکام و طول عمر بالا برای نگهداری حجم زیادی از سیالات به کار میروند. هر دو منبع دارای مزایای بیشماری هستند و در ساختمانهای مسکونی و صنایع مختلف کاربرد دارند.
جمع بندی
در این مقاله از طریق معرفی ویژگیهای مخزن فایبرگلاس و تفاوت آن با مخزن پلیاتیلن، شما را برای خرید این نوع منبع راهنمایی کردیم. در پایان یادتان باشد که یکی از بهترین روشهای نگهداری از مایعات، ذخیره آنها در مخازن فایبرگلاس است. این مخازن با داشتن وزن سبک، خیلی سریع و راحت در یک مکان مناسب نصب میشوند. از طرفی در برابر اشعههای مضر خورشید و مواد شیمیایی، مقاومت بالایی داشته و با انواع شرایط محیطی و جغرافیایی سازگار هستند. با پرداخت هزینه مناسب برای اجرا میتوانید متناسب با نیاز خود یک مخزن با حجم مورد نظرتان سفارش داده و آن را برای ذخیره و نگهداری سیالات مختلف استفاده کنید. برای خرید مخزنها با ظرفیتها و جنسهای متنوع میتوانید به فروشگاه البرز مخزن مراجعه کنید و با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.