آموزشی

انواع مخزن کشاورزی و انتخاب بهترین مخزن کشاورزی برای باغ و مزرعه

خشکسالی و کم آبی

امکان ندارد که کشاورز باشید و دغدغه بهترین روش تامین آب برای محصولاتتان را نداشته باشید! آب طلای کسب و کارهای زراعتی‌ست و مایه حیات آنهاست. کشاورزان همیشه به دنبال راهکاری برای بهینه مصرف کردن آب هستند؛ چرا که آب نه تنها منبع تجدیدناپذیر محسوب می‌شود و در ایران با خطر جدی خشکسالی مواجه هستیم، بلکه هزینه آب نیز برای کشاورزان موضوعی مورد توجه است. در این مقاله می‌خواهیم به انواع مخازن کشاورزی برای نگهداری آب اشاره کنیم و مزایا و معایب هر کدام را شرح دهیم.

مخزن پلاستیکی کشاورزی چیست؟

آب اصلی‌ترین نیاز کشاورزان است که ذخیره درست آن با بهترین روش، نشان دهنده هنر هر کشاورز است. یکی از راه‌های ذخیره آب و جلوگیری از تبخیر و نفوذ بیش از حد آب در زمین‌ها، استفاده از مخازن کشاورزی است. کشاورزانی که حق آب مخصوص به خود را دارند، آب را در این مخازن ذخیره می‌کنند و عموما با روش آبیاری قطره‌ای در زمان مناسب آن را به گیاه یا محصول می‌رسانند.

انواع مخازن کشاورزی برای نگهداری آب

  • مخازن بتنی
  • مخازن فلزی
  • مخازن فایبرگلاس
  • مخزن آب ژئو ممبران
  • مخازن پلی اتیلن برای آبیاری قطره‌ای

مخازن بتنی کشاورزی 

این مخازن با وجود طول عمر بالایی که دارند، ابعاد بسیار بزرگی دارند که جابجایی آن را غیر ممکن می‌کند. همچنین هزینه ساخت آنها بالاست و امکان نفوذ آهک به داخل مخزن وجود دارد.

مخازن فلزی کشاورزی

این مخازن در برابر آتش سوزی و اشعه uv بسیار مقاوم هستند اما حمل و نقل و نصب آن به دلیل ابعاد و جنس سنگین آن سخت‌‌تر از مخازن پلاستیکی است. مخازن فلزی یا همان گالوانیزه تنوع بسیار کمتری در اندازه و فرم‌های مختلف دارند و در این مورد مخازن پلی اتیلن موفق‌تر عمل کرده‌اند.

مخازن فایبرگلاس کشاورزی

بالاترین ریسک آسیب دیدن بدنه در این متریال وجود دارد. تولید و استفاده از این متریال برای نگهداری آب و استفاده در زمین های کشاورزی چندان مرسوم نیست و بیشتر جهت نگهداری سیالات خورنده و محیط‌های مرطوب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساخت استخر با ورق های ژئو ممبران

ساخت استخر به دلیل هزینه معقولی که دارد همواره مورد توجه کشاورزان بوده است. جمع آوری آب در این روش که به صورت طبیعی و فصلی نیز انجام می‌شود، یکی از دلایل محبوبیت این روش در بین کشاورزان است. در روشی که ساخت این استخر با عایق بندی ورق های ژئو ممبران انجام می‌شود، با وجود مزایایی که دارد نیازهای اولیه زیادی را نیز می‌طلبد. نقشه برداری از محل و پروسه طولانی راه اندازی آن تا انجام دقیق آن توسط متخصصین خبره این حوزه، از پیچیدگی های این روش به شمار می‌رود.

مخزن پلی اتیلن برای آبیاری قطره‌ای

مخازن پلی اتیلن امروزه از محبوبیت بالایی برخوردار هستند، چرا که در عین وزن پایین و نصب آسان، عمر بالا و قیمت مناسب‌تری دارند. این مخازن در طعم آب تغییری ایجاد نمی‌کنند، در برابر سرما و گرما عایق خوبی هستند و در صورت بروز مشکل به راحتی تعمیر می‌شوند. این مخازن به دلیل اینکه با کیفیت‌های متنوع و ابعاد بسیار متنوع تولید می‌شوند، برای انواع مصارف کارا هستند. تنها موردی که می‌توان گفت بهتر است از مخازن پلی اتیلن استفاده نشود، مکان‌هاییست که در معرض مواد اشتعال زا قرار دارند.

حجم مخازن آب کشاورزی پلی اتیلن

همانطور که گفتیم این مخازن تنوع بسیاری در حجم دارند و سوال بسیاری از کشاورزان این است که چه حجمی برای آنها مناسب است. باید گفت که برای تشخیص این موضوع باید 10 سوال را از کشاورزان عزیز بپرسیم:

  1. چه نوع گیاهی قرار است پرورش دهید؟
  2.  گیاه شما از نوع زراعی و کم مصرف است یا نهال و پر مصرف؟
  3.  گیاهان شما حدودا چه سنی دارند؟
  4.  میانگین رطوبت هوای منطقه شما در طول سال چقدر است؟
  5.  نوع اقلیم منطقه شما کدام است؟ (ﻣﻌﺘﺪﻝ ﻭ ﻣﺮﻁﻮﺏ/ﮔﺮﻡ ﻭ ﺧﺸﮏ/ﺳﺮﺩ ﻭ ﮐﻮﻫﺴﺘﺎﻧﯽ‌/ﮔﺮﻡ ﻭ ﻣﺮﻁﻮﺏ)
  6. از چه خاکی برای کشت استفاده می‌کنید و ضریب نفوذ پذیری آن چقدر است؟
  7.  مساحت زمین زراعی شما چه مقدار است؟
  8.  میزان آبیاری محصولات شما چند مرتبه است؟
  9.  به چه میزان آب ورودی برای ذخیره دسترسی دارید؟
  10.  میزان بارندگی منطقه شما به صورت میانگین چقدر است؟

مزایا و معایب مخزن پلی اتیلن (پلیمری) 

پلی اتیلن نوعی پلیمر است که از ترکیب کربن و هیدروژن ساخته شده و مصارف بسیار زیادی دارد. یکی از مصارف آن مخزن های پلیمری است، که تنها مورد مصرف تانکر آب پلی اتیلن برای کشاورزان نیست و در صنایع مختلف شیمیایی، صنعتی و خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع منبع آب در چند سال اخیر تقریبا به طور کامل جایگزین مخازن فلزی و بتنی شده‌ است، اما باز هم نمی‌توان گفت این مخازن بدون عیب و نقص هستند. در کنار مزایایی مثل قیمت به صرفه و حمل و نقل آسانی که مخازن پلی اتیلن به دلیل وزن سبک خود دارند، معایبی مثل قابل اشتعال بودن و احتمال شکستگی در صورت قرار گرفتن در منبع مستقیم نور را دارا هستند.

آبیاری قطره ای چیست و چه ارتباطی با تانکر آب پلی اتیلن دارد؟ 

آبیاری قطره‌ای نوعی از آبیاری گیاهان است که در آن گیاهان به اندازه مناسب و در زمان مناسب سیراب می‌شوند. در این روش آب با قطره چکان دقیقا به محلی می‌رسد که ریشه گیاه است و در مصرف آب هم صرفه جویی می‌شود. آبیاری قطره‌ای پیشرفته ترین روش آبیاری است که با استفاده از آن میتوان از هر واحد آب بیشتر از 10 برابر محصول برداشت کرد. این روش به دلیل مشخص بودن زمان دقیق آبیاری 90 درصد صرفه جویی در مصرف آب را برای ما به ارمغان می‌آورد.

چه تجهیزاتی برای آبیاری قطره‌ای لازم است؟

  • مخزن آب
  • پمپ آب
  • فیلتر آب
  • تانک کود
  • فیلتر توری و یا دیسکی
  • لوله اصلی
  • لوله آبرسانی
  • لوله های جانبی یا فرعی
  • قطره چکان و اتصالات لازم

مزایا و معایب آبیاری قطره‌ای با تانکر

آبیاری قطره ای با تمام محسناتی که دارد، معایبی هم دارد که بهتر از آن مطلع باشید و با علم به آن اقدام به راه اندازی این سیستم کنید. ما در اینجا به صورت مختصر به مزایا و معایب این سیستم نوین آبیاری پرداخته‌ایم:

مزایای آبیاری قطره‌ای

  • بالاترین کارایی در بین تمامی روش ها
  • صرفه جویی در مصرف آب و در هزینه ها به طور کلی
  • امکان تطبیق با انواع محصولات و زمین‌های کشاورزی
  • سلامت حداکثری گیاهان
  • تزریق همزمان و سیستماتیک کود

معایب آبیاری قطره‌ای

  • گرفتگی قطره چکان‎ها
  • جمع شدن نمک
  • نرسیدن آب به درختان با ریشه های پهناور
  • بالا بودن هزینه اجرای اولیه به نسبت روش های سنتی

ذخیره باران با استفاده از مخزن پلاستیکی پلی اتیلن

یکی دیگر از کاربردهای منبع آب پلی اتیلن جمع آوری آب باران است. در روش سنتی تنها با استفاده از ناودان روی پشت بام امکان جمع آوری این آب زلال بود، اما با خرید مخزن های 2000 لیتری پلی اتیلن می‌توانید در زمان سرما آب تمیز باران را جمع آوری کنید و در زمان گرما از آن استفاده کنید. برای این کار نیاز به یک سطح مسطح دارید تا با شیبی ملایم آب را به حوضچه‌ای هدایت کند، در این مرحله آب از فیلتر داخل مخازن رد می‌شود و با پمپاژ در مخازن برای فصول خشک نگهداری می‌شود.

مخزن ذخیره و نگهداری کود

بدست آوردن اطلاعات کامل درباره نگهداری کود مایع نیاز هر کشاورز است. تانک کود یا مخازن تزریق کود محل‌هایی هستند که از کود مایع نگهداری می‌کنند تا در مواقع نیاز به همراه آب محصولات را سیراب کنند. مخازن تزریق کود از یک پمپ برای اتصال به مخازن پلی اتیلن استفاده می‌کنند و با استانداردهای تعیین شده مواد با آب درون مخزن ترکیب می‌شوند و با قطره چکان‌های آبیاری قطره ای به گیاهان می‌رسند. در قدیم استفاده از تانک کودهای فلزی رایج بوده که مضراتی مثل نشت مواد را به همراه داشته است، امروزه بهترین متریال برای ذخیره و نگهداری کود مخازن پلی اتیلن است که برای خرید آن می‌توانید ….

منبع آب پلی اتیلن به چند دسته تقسیم می‌شود؟

ظرفیت تانکرهای آب از نظر لیتراژ بین 70 لیتر تا 20000 لیتر متغیر است، رایج ترین لیتراژهای موجود در بازار منبع آب 1000 لیتری و مخزن 2000 لیتری هستند.

مخازن پلاستیکی از لحاظ جنس و لایه های استفاده شده از تک لایه تا سه لایه تنوع دارند.

از نظر قیمت مخازن پلی اتیلن از 500 هزار تومان تا چندین میلیون قیمت گذاری می‌شوند.

از نظر شکل ظاهری تانکر آب‌های پلیمری به افقی، عمودی، کتابی، زیر پله ای و مخروطی تقسیم می‌شوند.

نکات خرید منبع آب پلی اتیلن کشاورزی و نصب مخزن آن

برای خرید و نصب مخازن پلی اتیلن لازم است به سراغ کارشناسان با تجربه این حوزه بروید. چرا که نصب صحیح آن باعث افزایش عملکرد و در نتیجه طول عمر آن می‌شود. برای خرید منبع آب پیشنهاد ما البرز مخزن است که سابقه چندین ساله در این حوزه دارد و از متخصصین خبره برای نصب و راه اندازی مخازن استفاده می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم که قبل از خرید و نصب محل مورد نظر خود را اندازه گیری کنید و تمامی مسیرهایی که قرار است مخزن از آنجا انتقال پیدا کند را بررسی و متر کنید. در این صورت می‌توانید با خیالی آسوده مخزن پلی اتیلن خود را به البرز مخزن سفارش دهید.

مخزن 500 لیتری؛ مخزن 1000 لیتری؛ مخزن 2000 لیتری؛ مخزن 3000 لیتری؛ مخزن 5000 لیتری؛ مخزن افقی؛ مخزن عمودی؛ مخزن آب 

1 دیدگاه در “انواع مخزن کشاورزی و انتخاب بهترین مخزن کشاورزی برای باغ و مزرعه

  1. سجادی گفت:

    سلام، مقاله ی خوبی بود، در مورد سوراخ شدن مخزن کشاورزی و اینکه چحوری تعمیرش کنیم هم مقاله دارید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *