بعد از آب، مواد مغذی موجود در کودها نیاز اصلی گیاهان به شمار میروند. زمینهای کشاورزی و باغهای وسیع برای رساندن مواد مغذی به گیاهان خود، نیازمند استفاده از ابزارها و تجهیزات روز هستند. در دنیای امروز امکان زندگی به سبک گذشتگان نیست و نمیتوان سرمایه یک کشاورز را بازیچه آبرسانی و کوددهی دستی در زمان دلخواه کرد. از طرفی با استفاده از روشهای نوین نگهداری کود مثل مخزن نگهداری کود، باید آگاهی مراقبت از این مخازن را هم بالا برد؛ چرا که استفاده نادرست حتی از بهترین ابزارها هم میتواند خطر آفرین باشد. امروز در این مقاله از البرز مخزن به موضوع مخزن نگهداری کود و انواع آن و روشهای نگهداری از آن میپردازیم.
مخزن نگهداری کود چیست؟
در گذشته نگهداری از کودهای کشاورزی در مخازن فلزی رایج بود، در آن زمان هنوز کودهای کریستالی که به سادگی قابل حل شدن در آب هستند رواج پیدا نکرده بودند. حالا امروز با استفاده از یک مخزن کود و یک پمپ میتوان به راحتی مواد مغذی گیاهان را به صورت قطرهای و زمانبندی شده به آنها رساند. در این روش در یک منبع آب که منبع کود ماست، مواد مغذی گیاهان نگهداری میشود و در یک تانکر آب دیگر مثل همیشه آب نگهداری میشود تا زمانی که موعد کودرسانی به محصولات فرا میرسد؛ در این زمان میزان موردنظر و دقیقی از کود به آب پمپاژ و تزریق میشود و به دست گیاهان میرسد.
برای استفاده از منبع کود، به چه چیزهای دیگری نیاز داریم؟
- پمپ
- مخزن پلی اتیلن
- دمنده جهت ترکیب آب و کود
- فیلتر
ساخت مخزن کود چگونه انجام میشود؟
ساخت و نصب تانک کود به سه طریق قابل انجام است. در روش اول یک شیر فلکه برای ورود و خروج آب به تانک کود وجود دارد که کمک میکند در حین آبیاری کودرسانی همزمان انجام نشود. این روش را روشی نیمه اتوماتیک برای سیستم کودرسانی میدانند. در روش دوم از نصب تانک کود، از یک پمپ برای تزریق کود و مواد شیمیایی به گیاهان استفاده میشود. در این روش میزان استفاده از کود و مواد شیمیایی میتواند کاملا اندازهگیری شده باشد.این روش نیز تقریبا اتوماتیک محسوب میشود. روش سوم ساخت مخزن کود نیز استفاده از لوله ونتوری محسوب میشود که روشی آسان و کم هزینه است.
مزایای استفاده از تانکر کود پلی اتیلن
شاید اینطور به نظر برسد که جنس و ویژگیهای مخزن نگهداری کود چندان اهمیتی ندارد و از هر تانکری میتوان استفاده کرد، اما اینطور نیست. این مواد مغذی به دلیل شیمیایی بودن، فعل و انفعالاتی با منبع نگهدارنده خود تشکیل میدهند که میتواند باعث عوض شدن خواص مواد و از بین رفتن مخزن نگهدارنده شود. بنابراین لازم است از جنس منبع کود اطمینان لازم را داشته باشیم. حالا چرا میگوییم مخزن نگهداری کود خود را از جنس پلی اتیلن انتخاب کنید؟ به دلایلی که در زیر به آن اشاره کردهایم:
- مهمتر از هرچیزی این است که بین مخزن نگهداری کود پلی اتیلن با هیچ ماده شیمیایی فعل و انفعال رخ نمیدهد.
- تانکر پلی اتیلن وزن بسیار پایینی به نسبت فلزی و دیگر مدلها دارد و به سادگی جابجا میشود.
- اتصال منبع کود پلی اتیلن به شبکه لولهکشی بسیار آسان است و نیاز به نیروی متخصص ندارد.
- از لحاظ هزینه خرید مخزن پلی اتیلن برای نگهداری کود بسیار مقرون به صرفه است.
- مخازن پلی اتیلن برای نگهداری کود در ظرفیتهای بسیار متنوع وجود دارند.
انواع کود و مزایا و معایب آن
کودهای شیمیایی در گذشته بیشتر از جنس جامد بوده و امروزه بیشتر نوع مایع آن رواج دارد. کریستال هایی که محلول در آب هستند و به سادگی قابل انتقال هستند. از مزایای کود مایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کودهای مایع هم از طریق برگ و هم از طریق خاک قابلیت جذب دارند.
- اثرگذاری و جذب بسیار بالاتر و سریعتری نسبت به دیگر کودها دارد.
- ترکیبات کود مایع را میتوان به نسبت دقیقی تنظیم کرد و به گیاه رساند.
- استفاده از کود مایع بسیار به صرفهتر از سایر کودها است.
- کودهای مایع دارای مواد آلی هستند که برای رشد و تغذیه گیاه مفیدترند.
- امکان استفاده از کود مایع با استفاده از هر روشی وجود دارد.
- به دلیل پاستوریزاسیون بیولوژیکی دارای بیماری های انگلی و میکروبی نمیشوند.
- به دلیل مایع بودن قابلیت حل شدن با انواع سموم را نیز دارد.
- از کود مایع میتوان برای مصارف گلخانه تا زراعت و جنگلکاری استفاده کرد.
- آبیاری بعد از کوددهی برای سلامت دستگاه باید بلافاصله بعد از کوددهی انجام شود. یک ساعت قبل از کوددهی و یک ساعت بعد از آن بهترین زمان آبیاری بعد از کوددهی به شمار میرود. این روش به تغذیه بهتر گایاهان و جذب بهتر کود نیز منجر میشود.
نحوه کوددهی در آبیاری قطرهای چگونه است؟
در روش کوددهی با استفاده از آبیاری قطرهای باید از کودهای حل شونده در آب استفاده کنید. چرا که استفاده از این روش سلامت لولهها را در پی خواهد داشت. برای کوددهی در آبیاری قطرهای نباید کود را در اوایل یا انتهای کار تزریق کرد. باید ابتدا با آبیاری زمین و گیاهان را مرطوب و آماده دریافت کود کرد و پس از آن کوددهی را انجام داد. اگر کوددهی در آبیاری قطرهای در اواخر آبیاری انجام شود، کود تنها به قسمت ریشه گیاه خواهد رسید. در نظر بگیرید که از ترکیب چندین کود برای آبیاری خودداری کنید و پس از عملیات کوددهی برای سالم ماندن قطرهچکانها، زمانی را صرف آبیاری انتهایی کنید.
بیشتر بخوانید: مخزن سمپاش چیست؟
نکات نگهداری از کود مایع در منبع کود
برای نگهداری کود مایع در مخزن کود لازم است به نکاتی توجه کنیم تا از عواقب زیست محیطی آن جلوگیری کنیم. چرا که به هر حال این مواد شیمیایی بوده و با نشت آنها به زمینهای کشاورزی، علاوه بر آسیب رسیدن به محصولات، آلودگی آب و خاک را نیز در پی خواهد داشت. پس با در نظر گرفتن نکات زیر، یک انتخاب هوشمندانه و سالها استفاده بی دغدغه از منبع کود خود خواهید داشت.
- ظرفیت منبع پلی اتیلن را با توجه به مساحت زمین و نوع محصول خود انتخاب کنید.
- کودرسانی را در میانه آبیاری انجام دهید تا گیاه و خاک با رطوبت خود جذب بهتری از کود را داشته باشند.
- در فصل زمستان مخزن نگهداری کود را تخلیه کنید تا یخ زدگی در آن اتفاق نیفتد.
- محل قرارگیری منبع کود مهم است که صاف و یکدست باشد تا در صورت پر شدن تانکر کود و سنگینی آن تعادل خود را از دست ندهد.
- لازم است این منبع آب از جای معتبری تهیه شده باشد و گواهینامههای لازم را داشته باشد تا بتوانید از جنس و کیفیت آن اطمینان داشته باشید.
منبع کود البرز مخزن
البرز مخزن نماینده تهران پلیمر یارا در غرب کشور، یکی از معتبرترین نمایندگیهای خرید مخازن پلی اتیلن در سراسر کشور است که مشتریان زیادی در شهرهای مختلف ایران منبع آب پلی اتیلن خود را از آن تهیه کردهاند. در این مجموعه علاوه بر خرید مخزن آب پلاستیکی برای نگهداری و ذخیرهسازی آب، میتوانید مخزن نگهداری کود ، وان پلاستیکی ، پمپ آب خانگی و پمپ آب کشاورزی نیز خریداری کنید. با خرید تانکر آب از البرز مخزن اطمینان خاطر کافی را در انتخاب خود خواهید داشت، چرا که 10 سال ضمانت و 15 سال خدمات پس از فروش شامل حال شما خواهد شد. به شما پیشنهاد میکنیم برای خرید و مشاوره در انتخاب با کارشناسان البرز مخزن تماس حاصل کنید.