یکی از شهرهای زیبای ایران که در جنوب شهر کرمان واقع شده است، شهر جیرفت است. شهر جیرفت در منطقه گرمسیری قرار گرفته و در روزهای تابستان دمای هوا در آن به ۵۰ درجه سانتی گراد هم میرسد. علاوه بر گرمای زیاد هوا، یکی دیگر از مشکلاتی که مردم جیرفت با آن دست و پنجه نرم میکنند، تنش آبی است. به دنبال افزایش دما در فصل تابستان، تنش و بحران آب در این شهر به وجود میآید که گاهی برای مردم غیر قابل تحمل است. در بسیاری از روستاهای جیرفت، ساعتهای طولانی، آب قطع شده که همین امر موجب اختلال در عملکرد روزانه افراد میشود. در این مقاله قصد داریم تا تنش و بحران کمبود آب در جیرفت را مورد بررسی قرار دهیم.
تنش آبی در گرمای ۴۵ درجه جیرفت
این روزها دبی آب در شهر جیرفت بسیار کاهش یافته و مردم انتظار دارند که مقدار زیادی آب از سد جیرفت به شهرهای عنبرآباد و جیرفت انتقال پیدا کند. با انتقال آب سد به این دو شهر مشکلات آب آشامیدنی تا حد زیادی حل میشود. این طرح حدود دو تا سه سال زمان نیاز دارد که نقش اصلی در اجرای این طرح، تامین اعتبار است. طبق گفته مسئولان، برای اجرای این طرح زمان زیادی نیاز است که لازم است برای اجرا تمهیدات و لوازم مورد نیاز و مجوزهای قانونی گرفته شود. بنابراین تا قبل اجرای طرح باید یک طرح کوتاه مدت برای رفع این مشکل اندیشیده شود.
مردم جیرفت علاوه بر بحران و کمبود آب آشامیدنی، به مقدار زیادی آب برای آبیاری زمینهای کشاورزی و فضای سبز هم نیاز دارند. یعنی بحران آب فقط مربوط به آب آشامیدنی نمیشود، بلکه در زمینه صنعت و کشاورزی هم دچار کمبود آب هستیم که مردم جیرفت خواستار رسیدگی مسئولان در این مسأله هستند.
جستجوی آب در عمق ۱۷۰ متری
فرماندار شهر جیرفت با توجه به بحران آبی که اکنون در این شهر وجود دارد گفت: در سالهای پیش برای حفر چاه، عمق ۷۰ تا ۸۰ متر کافی بود و با حفر این مقدار، آب کاملا به بخشهای شهری پمپاژ میشد.
اما اکنون کمی وضعیت فرق کرده است. در برخی از مناطق با حفر ۱۷۰ متر هم نمیتوان به آب دسترسی پیدا کرد. این امر اوج بحران و تنش و کمبود آب را در این شهر نشان میدهد. همچنین آبهای زیر زمینی نیز بسیار کاهش پیدا کرده و همین امر موجب شده که حتی در عمق ۱۷۰ متری هم آب یافت نشود.
فرماندار شهر جیرفت افزود که: شبکه آبرسانی در شهرستان جیرفت قدمت بالایی داشته که این فرسودگیها نیاز به بازسازی و توسعه شبکه دارد. بازسازی شبکه آبرسانی در شهرستان جیرفت که حدود ۴۰ کیلومتر مسیر دارد، مبلغی حدود هشت میلیارد تومان را به دنبال دارد.
راه حل بحران و کمبود آب در جیرفت
یکی از راهحلهایی که برای بحران آب در نظر گرفته شده است، انتقال آب از سد جیرفت به این شهرستان است. این پروژه در ابتدا با اعتبار و هزینهای حدود ۸۰۰ میلیارد تومان شروع به کار کرده که هنوز هم در حال اجرا است. اتمام این پروژه چندین سال طول میکشد و اکنون تا حدود زیادی پیش رفته است.
فرماندار جیرفت معتقد است که کل هزینهای که برای انتقال آب از سد جیرفت به شهرستان عنبر آباد و جیرفت در نظر گرفته شده، در سال ۱۴۰۲ حدود ۸۰۰ میلیارد تومان است که این مقدار هزینه هنوز هم به طور کامل تخصیص نیافته است. یکی از دلایلی که این پروژه و طرح ناتمام مانده و هنوز تکمیل نشده است، کمبود بودجه است. اگر این بودجه به طور کامل در اختیار مسئولان و مجریان این طرح قرار میگرفت، انتقال آب زودتر اجرا میشد.
با توجه به این که این پروژه حدود دو تا سه سال طول میکشد، نیاز است که چندین چاه کوچک در اطراف شهرستان جیرفت حفر شود تا به کمک مخزن آب و پمپ آب تابستان امسال سپری شود. در صورت عدم حفاری چاه، مشکلات و تنش آبی در تابستان امسال به اوج خود میرسد و مشکلات بسیار زیادی را برای افراد ایجاد خواهد کرد.
فرماندار همچنین افزود که کلنگ زنی این طرح حدود سه تا چهار ماه پیش با حضور وزیر انجام شده و از نظر فیزیکی پیشرفت قابل قبولی دارد. تاکنون حدود ۱۴ کیلومتر، کانال حفاری شده و همچنین حدود ۲/۵ کیلومتر هم لوله گذاری در این حفاریهای انجام شده است.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص کمبود و بحران آب در شهرستان جیرفت صحبت کردیم. شهرستان جیرفت در یک منطقه گرمسیری قرار دارد که دمای هوا در این شهرستان به ۵۰ درجه سانتی گراد هم میرسد. بنابراین بحران آب در این منطقه بیشتر از سایر نقاط است. یکی از راههایی که از بحران آب در این منطقه تا حدودی جلوگیری میکند، انتقال آب از سد جیرفت به شهرستان عنبرآباد و جیرفت است. این پروژه اکنون در دست اجرا بوده و تا حدود دو تا سه سال دیگر اتمام و اجرا خواهد شد.